Programmes of previous editions of E?!

Kino Grič, 7. i 8. svibnja 2014.

Meat the Truth / Istina o mesu, 72′

Karen Soeters, 2007.

Ljubitelje mesa koji misle da je teško preživjeti jedan dan bez njega, ali i sve ostale, ovaj će film upoznati s procesom proizvodnje mesa i time kako svakodnevna konzumacija mesa pridonosi globalnom zatopljenju na sličan način kao i svakodnevna vožnja automobilom. Ovaj visokoprofilni film veže se uz druge, ranije filmove o klimatskim promjenama te nas podsjeća na to koliko moći zapravo leži u našim vlastitim rukama, a time i u našoj odgovornosti.

Poison Fire / Otrovna vatra, 29′

Lars Johansson, 2008.

Film dokumentira borbu aktivista i aktivistkinja Friends of the Earth Nigerije protiv Shellova crpljenja nafte iz delte Nigera. Kroz priču o njihovoj borbi, film suočava gledatelje s tamnom stranom multinacionalnih korporacija koje, daleko od očiju razvijenog svijeta koji kupuje njihove proizvode, ne prežu čak ni od ubijanja onih koji se bore za očuvanje svojih staništa.

Blockadia Rising: Voices of the Tar Sands / Glasovi katranskog pijeska, 53′

Garret Graham, 2013.

Borba stanovnika američkih država Texasa i Oklahome protiv kontroverznog KXL Transkanadskog naftovoda koji bi kroz SAD provodio naftu od tzv. katranskog pijeska – produkta izrazito devastirajuće metode vađenja nafte koja se počela koristiti u Kanadi, a koja trajno uništava svaki krajolik. Film pokazuje kolika može biti snaga lokalnog otpora devastaciji i snaga borbe za ljudsko pravo na zdravlje i zdrav okoliš.

Seeds of Sovereignty / Sjemenke suvereniteta, 36′

Jess Phillimore, 2014.

U svijetu gdje GMO korporacije poput Monsanta pokušavaju patentirati gene i sjemenje, uspostavljajući tako svoju kontrolu i utjecaj nad svim aspektima naše prehrane do te mjere da više nemamo izbora što ni kako jedemo, afričke su se zajednice udružile u pokušaju povratka dijela svoje kontrole, svog prehrambenog suvereniteta, vraćajući se originalnom, prirodnom sjemenju koje same uzgajaju i dijele.

The Source Project / Projekt Source, 35′

Jason Taylor, 2010.

Jason Taylor bio je profesionalni fotograf i snimatelj koji je radio za velike tvrtke, dok nije shvatio da je to što radi dio problema u svijetu te da je sve oko njega zapravo – kontrolirano siromaštvo. Nakon te spoznaje posvetio se aktivističkom filmu te svojim vrhunskim vizualnim izričajem vrlo živopisno približio javnosti problem GMO u malim poljoprivrednim zajednicama u Indiji, gdje je kroz ljudske priče pokazao što zbilja znači siromaštvo.

More Than Honey / Više od meda, 95′

Markus Imhoof, 2012.

Ako ste ikad ubili pčelu koja je zujala oko vas, nakon ovog filma u sljedećoj prilici dvaput ćete razmisliti o tome. Film ilustrira odnos čovjeka i pčele, tj. čovjeka i prirode, ispitujući funkciju pčela u prirodi i našem životu te sagledavajući stvarne posljedice trenutnog odnosa društva prema pčelama i prirodi za našu budućnost.

MM Centar, 17. i 18. travnja 2015.

Disruption / Prekid, 52′

Kelly Nyks, Jared P. Scott, 2014.

„Prekid“ je film u produkciji vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, 350.org, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena koje osjetimo svake godine sve više. Film prikazuje i kako se kroz politički proces pokušava zaustaviti akcija protiv klimatskih promjena.

Beyond the Spill / Poslije izljeva 35′

John Waller, 2012.

 20. travnja 2010. desila se eksplozija na BP-jevoj naftnoj platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu. 11 osoba je ubijeno, a nafta je počela nekontrolirano curiti van dva dana prije nego što je konačno zaustavljena. BP je korporacija s najvećim brojem naftnih bušotina na svijetu te stalno navode kako se drže najviših ekoloških i sigurnosnih standarda. Bez obzir na to, desila se najgora naftna havarija i jedna od najgorih okolišnih katastrofa u povijesti. Ovaj film snimljen je od strane stanovnika američke države Oregon koji su išli u izvidnicu nakon izljeva te koji pričaju kako im je život stao nakon izljeva.

Movement / Pokret, 100′

Ellard Vasen, 2015.

Ova svjetska premijera filma u produkciji Friends of the Earth, najveće mreže okolišnih organizacija u Europi i u svijetu te Young Friends of the Earth Europe, mreže okolišnih organizacija mladih u Europi, predstavlja priču o četvero mladih grassroots aktivistkinja i aktivista koji su se organizirali i pokrenuli u svojim lokalnim zajednicama protiv štetnih projekata i štetnih praksi, ali i na široj razini, preko cijele Europe, naročito oko klimatskih pregovora.

The Bliss of Ignorance / Blaženstvo neznanja“, 30′

Simon Waller, 2015.

Svjetska premijera filma „Blaženstvo neznanja“, u produkcije organizacije Groundwork iz Južnoafričke Republike, o najvećim termoelektranama na ugljen, koje se nalaze u Africi. Dok one proizvode izrazito puno električne energije, uglavnom za teške industrijske pogone međunarodnih korporacija, u isto vrijeme rade veliku štetu zdravlju okoliša i ljudi, koji najčešće nemaju izbor odseliti se dalje od tih zagađi

Seeds of Permaculture / Sjemenke permakulture, 90′

Greetje Mulder, Rogier van der Voort, 2014.

Permakultura, koja se često smatra mirnom revolucijom protiv neodrživog sustava, princip je kojim se skoro sve životne prakse i potrebe mogu svesti na najodrživiji mogući nivo, tj. najviše u skladu s prirodnim funkcijama. No, permakultura je još nešto više. To je koncept oko kojeg se gradi sve više zajednica, oko kojeg se skuplja sve više ljudi. Ova priča bavi se upravo o tome kako permakultura izgleda kad se primjenjuje u praksi na široj razini te se bavi pitanjem – je li moguće zadovoljiti potrebe ljudi ekološkom poljoprivredom i je li to dobra osnova za građenje zajednice.

Obrisi održive budućnosti – energetika, 30′

Ivan Gregov, 2015.

Ovaj film o energetici, u produkciji Zelene akcije, jedan je u seriji filmova „Obrisi održive budućnosti“ kojima se pokušava ukratko obuhvatiti problematika u tri sektora: energetika, otpad i transport. Ova energetska priča gradi se kroz razgovor s raznim akterima na području energetike, od aktivista/kinja i entuzijasta, sve do stručnjaka/kinja i inženjera/ki te se pokušava odgovoriti na pitanje zašto Hrvatska ne koristi svoje ogromne potencijale za obnovljive izvore energije, već investira u prljave i štetne oblike energije.

TTIP – Gefährliche Geheimnisse / TTIP – Opasne tajne, 45′

Michael Wech

Sasvim nezasluženo, priča o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) u Hrvatskoj je gotovo sasvim zanemarena. Nadamo se da će to malo promijeniti ovaj film u produkciji njemačke TV mreže 3sat, koji govori o procesu pregovora za potpisivanje TTIP-a te o svim tajnama i problemima koji proizlaze iz tog sasvim netransparentnog procesa. Ovo je prvenstveno priča o tome kako se ovim pregovorima težište sasvim prebacuje na multinacionalne korporacije, koje su uložile velike resurse da u dogovore nametnu uvjete koji im idu u korist, a na štetu građana/ki i malih proizvođača.

Fracking Patagonia / Frakiranje Patagonije, 45′

Grégory Lassalle, 2014.

Ovo je priča o francuskim tvrtkama koje u Patagoniji traže fosilna goriva destruktivnom i kontroverznom metodom hidrauličkog frakturiranja, tj. „frackinga“ ili „frakiranja“. To je samo jedan od primjera kako bogate razvijene zemlje provode štetne projekte u zemljama u razvoju – nešto što kod kuće ne smiju raditi jer je Francuska zabranila tu štetnu praksu u svojoj zemlji. Kroz ovu priču predstavlja se život lokalne zajednice u Argentini, koja već godinama trpi štetne posljedice konvencionalne eksploatacije nafte i pline te je sada prisiljena boriti se protiv međunarodnih korporacija koje ubiru svu zaradu od štetnih zahvata koje tamo izvode, a sve posljedice ostaju bespomoćnim stanovnicima Patagonije.

Zagrebački plesni centar, 6. – 8. svibnja 2016.

Story of Stuff / Priča o stvarima, 20′

Storyofstuff.org, 2007.

‘Priča o stvarima’ pokazuje kako se sve stvari koje kupujemo i posjedujemo ne tiču samo nas, već imaju i dalekosežan i nevidljiv utjecaj na okolinu, kojeg često nismo svjesni. Od izvornih resursa, preko prodaje, potrošnje i krajnjeg odlaganja u obliku otpada, stvari su u konstantnoj interakciji s društvom i okolišem. Ovo je 20minutni, ‘wake-up call’ koji nam prokazuje što se krije ispod naših obrazaca neprekidne proizvodnje i potrošnje, uvjetovanih konzumerističkim navikama i sustavom kojeg takvi obrasci ponašanja i održavaju.

Stealing Africa / Krađa Afrike, 52′

Christoffer Guldbrandsen, 2012.

Od kuda dolazi naš profit? Na čiji je račun, tko ga točno plaća i čime?
Film ‘Krađa Afrike’ priča nam priče dvije zajednice – one bogatih stanara mirnog švicarskog sela Ruschlikon, koji odnedavno plaćaju manje poreze -, te stanovništva Zambije koja je, unatoč nevjerojatnom prirodnom bogatstvu u obliku najvećih svjetskih nalazišta bakra, jedna od 20 najsiromašnijih zemalja na svijetu.
Što povezuje ove dvije zajednice i kakve se sve eksploatacije i nepravde kriju u njihovim pričama?

In Defence of Life / U obranu života, 30′

Jess Phillimore, 2016.

‘U obranu života’ donosi nam priče zajednica s Filipina, Kolumbije, Rumunjske i Južne Afrike koje su ujedinjene u borbi protiv projekata eksploatirajućeg rudarenja.
Kroz film upoznajemo se s ljudima iz daleka, kojima prijeti uništenje, koje nitko nije pitao za mišljenje i dopuštenje i koji se, kako bi preživjeli, moraju aktivno opirati sistemu koji im prijeti. Iako se takav organizirani otpor nekolicine u početku čini kao borba s vjetrenjačama, ovi filmovi pokazuju kako se građani mogu uspješno mobilizirati u borbi za svoja prava.

Damocracy / Vladavina brana, 33′

Todd Southgate, 2013.

Film ‘Vladavina brana’ donosi priče iz Brazila i Turske, područja Amazone i Mezopotamije, gdje lokalno i domorodačko stanovništvo aktivno i uspješno pruža otpor velikim branama na rijekama.

Mother of all Rivers / Majka svih rijeka, 8′

Mill Valley Film Group,  2015.

‘Majka svih rijeka’ kratki je film koji prenosi iznimnu energiju, životnost, trud i zalaganje kojim je poznata, nedavno preminula aktivistkinja, Berta Cáceres potaknula čitavu vlastitu zajednicu na otpor.

Okus doma / Taste of Home, 51′

Martina Globočnik, 2016.

Je li hrana jezik kojim svi govorimo i preko kojeg bismo mogli početi prihvaćati jedni druge?

U posljednjih dvadeset godina tisuće migranata izgubilo je živote na putu prema Europi. Neki od njih našli su se u Hrvatskoj. Koliko mi njih razumijemo, koliko oni nas? Do 2014. godine nešto manje od pet tisuća stranaca iz različitih dijelova svijeta predalo je u Hrvatskoj zahtjev za azil. Do sada je odobren tek 131 zahtjev.

Dokumentarac Okus doma / Taste of Home razmišlja o tim ljudima i njihovim iskustvima te progovara kroz priče triju protagonista: Emine, koja svoje pomaganje azilantima pretvara u gastronomski projekt, tražitelja azila i kuhara Rede, koji u Hotelu Porin čeka odluku o svojoj sudbini, te 22-godišnje Sandre, koja nakon bijega iz Sirije nastoji naći svoje mjesto pod suncem.

Just do it: A tale of modern day outlaws / Uradi to: Priča o modernim razbojnicima, 90′

Emily James, 2011.

U ovoj iznimno zabavnoj i inspirativnoj priči o aktivizmu, nagrađivana redateljica Emily James otvara nam svijet zajednica za koje ne postoje prepreke zaštiti okoliša.
U priči pratimo iskustva nekoliko zanimljivih pojedinaca, koji, bez obzira na prijetnju zatvorom, uvijek prije biraju opciju maštovitog i zaigranog otpora nego prepuštanja odluka o kojima i sami ovisimo nekom drugom.

Za čist zrak i vodu, 40′

Eko forum Zenica & Arnika, 2015.

Film „Za čist zrak i vodu“ vodi nas na putovanje srednjom Bosnom.
te istražuje situacije na pet ekološki problematičnih lokacija i svjedoči pričama lidera lokalnog civilnog društva koje se nikad nije predalo u borbi za bolju životnu sredinu. Ustrajući i u ne baš ugodnim uvjetima, ovi se aktivisti predano angažiraju u borbi za čist zrak, vodu i svoja demokratska prava, jer “borba za životnu sredinu borba je za vaše zdravlje.”

Blok kratkih:
Culture: Squatting / Kultura: skvotiranje
Grow Heathrow / Rast Heathrowa
Squatting in London / Skvotiranje u Londonu
Can Masdeu

Blok kratkometražnih filmova koji se bavi pitanjem zauzimanja javnih površina i prenamjene istih u kulturno umjetničke centre, skotove i eko-socijalne zajednice. Upozajemo dva primjera iz Londona, gdje su napušteni staklenik i obližno zemljište prerasli u zanimljive kulturne centre i skvotove, vizualno dojmljivim prikazom procvata nizozemskih skvotova, gdje je zaživjela jednostavna ideja kako zgrade nisu rađene da bi bile prazne, te primjerom iz Španjolske koji prati život otvorene zajednice koja živi po principima samoodrživog razvoja u napuštenoj bolnici.

Forget Shorter Showers / Zaboravite na kraće tuširanje, 18′

Jordan Brown, 2015.

„Malim koracima možemo promijeniti svijet“ – parola koja nas nadahnjuje i čini spremnima na mala odricanja, poput kraćih tuširanja ne bi li smo doprinijeli smanjenju onečišćenja. No, je li to zbilja pravi način ostvarenja našeg zajedničkog cilja? U kratkom filmu „Zaboravite na kraće tuširanje“ Jordan Brown ispituje pretpostavku da malim promjenama svojih životnih navika možemo stvoriti svijet kakav priželjkujemo.Film nam pojašnjava posljedice naših obrazaca ponašanja te pokušava pronaći pravu formulu za svakodnevno djelovanje kojom bismo mogli smanjiti vlastiti negativni otisak na okoliš.

This Changes Everything / Ovo mijenja sve, 90′

Avi Lewis, 2015.

Sniman u devet zemalja i na pet kontinenata tijekom četiri godine, dokumentarni film „Ovo mijenja sve“ epski je pokušaj da se redefiniraju izazovi klimatskih promjena.

Inspiriran međunarodnim bestselerom „Ovo mijenja sve“ autorice Naomi Klein, film predstavlja sedam portreta zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena – od najvećeg američkog ugljenokopa u Montani do kanadske katranske nafte, od obale južne Indije do Pekinga i dalje.
Isprepleten pričama i naracijom Naomi Klein, film povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je proizveo.

Kino Tuškanac, 21. – 23. travnja 2017.

Grow / Rasti, 5′

Micah Levin, 2014.

Godina je 2083. i zbog uznapredovalih klimatskih promjena i globalnih katastrofa koje su uslijedile vlada SAD-a daje korporacijama potpunu kontrolu nad velikim gradovima. One iskorištavaju nastalu situaciju i iznimno zagađenje zraka, prodavajući maske za filtriranje kisika. Bilo kakav alternativni izvor kisika, uključujući biljke, strogo je zabranjen. Oni koji se usude uzgajati ih su proganjani. Zanima vas kako bi izgledao dan u životu dilera kisika u distopijskoj budućnosti?

The 3rd Letter / Treće pismo, 14′

Grzegorz Jonkajtys, 2010.

U budućnosti u kojem su klimatske promjene i zagađenje toliko oblikovale stvarnost da ljudi ovise o bio-mehaničkim implantantima koji ih održavaju na životu, Jeff se nalazi u naizgled bezizlaznoj situaciji. Osiguranje za produžetak implantanata mu ističe, izbacuju ga iz stana, a on nema odakle skupiti novac za oboje. Koliko je daleko spreman ići kako bi preživio?

Mni Wiconi: The Stand at Standing Rock / Mni Wilconi: Otpor kod Standing Rocka, 8′

Lucian Read, 2016.

Kratki dokumentarni film koji prikazuje borbu i protest Američkih domorodaca protiv cjevovoda u Sjevernoj i Južnoj Dakoti na rezervacija Standing Rock. Sadržaj filma su razgovori čelnika pokreta protiv postavljanja cjevovoda na teritoriju Sioux rezervata.

DISOBEDIENCE: The Courage To Break Free / NEPOSLUŠNOST: Hrabrost oslobođenja, 41′

Kelly Nyks, 2016.

Disobedience je film koji govori o snazi naroda, o borbi Davida protiv Golijata. U trenu kada zakažu politički sustavi i pravo, građanski neposluh postat će pokretač promjena. Šetnjom kroz povijest prepoznajemo što je važno i za što se trebamo boriti – za jednakost, za pravdu, a danas i za čist okoliš.

Seeds of Freedom / Sjeme slobode, 30′

Jess Phillimore, 2012.

“Sjemenke slobode” izvrsno dočarava ulogu sjemena u tradiciji pojedinih kultura na svjetskoj razini, kao i borbu za pravo na očuvanje autohtonog sjemena i bioraznolikosti određenih područja. Film je prikaz borbe između velikih korporacija koje proizvode genetski modificirano sjeme, kojima je jedini interes zarada, i malih ljudi koji generacijama čuvaju vlastito sjeme i obrađuju zemlju da bi prehranili svoju obitelj i lokalnu zajednicu.

Monsanto, America’s Monster / Američko čudovište Monsanto, 25′

The Empire Files, 2016.

Već smo bezbroj puta čuli za Monsanto, ali nismo sigurni čime se točno bavi, kako posluje i koja mu je uloga u globalnom prehrambenom sustavu? Kratak, ali iznimno informativan uradak istraživačke novinarke Abby Martin donosi nam precizni pregled povijesti prehrambenog diva Monsanto. U 25 minuta na temelju objektivnih činjenica moći ćete sami stvoriti ideju o ovom javnosti relativno skrivenom i velikom globalnom igraču.

Gazda – Ovo (ni)je film o Ivici Todoriću, 80′

Dario Juričan, 2016.

Već dobro poznata priča, Agrokor je najveća prehrambena tvrtka u Hrvatskoj. Osim što zapošljavana velik broj ljudi, zbog svoje industrije kontrolira proizvodnju i trgovinu hrane te naravno time ima i velik utjecaj na okoliš. Mesna industrija, mliječna industrija, poljoprivreda i nacionalna transportna mreža – sve to ostavlja velik otisak. No, što ili tko stoji iza Agrokora

Kratki:
The Life of a Plastic Bag / Život jedne plastične vrećice, 3′

Kako izgleda svakodnevni život jedne plastične vrećice? Kamo sve putuje i koje na koje nedaće nailazi na svom dugom putovanju do dubina naših oceana, saznajte u ovom kratkom edukativnom filmiću.

Bag it / Stavi u vrećicu, 74′

Suzan Beraza, 2010.

Pitate li se ikada zašto vam u pekari kruh stavljaju u tri plastične vrećice i dvije škrnicle? Mislite li da je to previše ili premalo? Kome sve štete plastične vrećice i koliko se predugo razgrađuju saznajte u ovom izvrsnom dokumentarcu.

Kratki:
The Story of Stuff: The Story of Bottled Water / Priča o stvarima: Priča o flaširanoj vodi, 8′

Tko mi tebe uze vodo? Kuda idu izgubljene plastične boce? Informirajte se u ovom britkom dokumentarcu o izmišljenoj potrebi kupovanja vode iz boce i saznajte kako prekinuti s tom lošom navikom!

Kratki:
Kome treba voda u boci?, 10′

Tko u Hrvatskoj najviše profitira od plastičnih boca i zašto ih uopće koristimo? U dokumentarcu koji će vam otvoriti oči saznajte kako smo izgubili pristup najvažnijem od svih resursa – vodi.

A Simpler Way – Crisis as an Opportunity / Jednostavniji način – kriza kao prilika, 79′

Jordan Osmond, 2016.

Jabuke koje im uspijevaju možda nisu savršeno okrugle, žive u jako jako malim kućicama i vjerojatno nemaju Facebook, ali nisu više ničiji potrošači, korisnici ni ljudski resursi. Inspirirajte se dokumentarcem o skupini ljudi u Australiji koji su odlučili probati koliko je jednostavno i zdravo stresni ritam grada i neodrživost ideje uspjeha zamijeniti životom u prirodi.

Zelena akcija, 4. – 6. svibnja 2018.

Čuvari rijeka, 9′

Aeon production, 2016.

Što mislite, je li 300 hidroelektrana na 244 rijeke u BiH previše?
Je li zastarjela i “prljava” tehnologija nužna ili predstavlja teret za ekonomiju i razvoj lokalne zajednice?
Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine donosi uprizorenje niza aktivističkih akcija lokalnog stanovništva protiv investitora. Svjedočimo autentičnom otporu, upornosti i zajedništvu u borbi protiv financijskih divova.

Blue Heart / Plavo srce rijeka, 40′

Britton Caillouette, 2018.

Rijeka se kreće poput živog organizma, grana se i ponire prelazeći granice kao kontinuirana i dinamična cjelina. Jednom kad se prekine i rani – nema povratka, život se pretvara u pustinju…

Znate li da je na području Balkana u planu izgradnja oko 3000 hidroelektranskih brana, od čega je 188 već u procesu konstrukcije? Tisuće kilometara rijeka, stotine vrsta i milijuni ljudi egzistencijalno su ugroženi.

Moć uništenja koju hidroelektrane sobom nose je nemjerljiva. Ovim filmom američke produkcije Patagonia, kao dijelom projekta u borbi protiv hidroelektrana, divni kadrovi pejzaža nas osvještavaju istovremeno o povezanosti prirodnih cjelina i o dalekosežnim posljedicama izgradnje brana.

Blok iznenađenja, 60′

Svrha bloka iznenađenja jest da nas zadivi, osvijesti i proširi nam percepciju. Što očekivati? Svašta! Animirane i satirične umjetničke prikaze modernog doba, primjere dobre prakse, ali i primjere bolne egzistencije. 5 filmića u 60 minuta. Balans pesimizma i optimizma osiguran.

Kratki:
Capitalism is Just a Story / Kapitalizam je samo priča, 7′

Čini li vam se da svijet ide u pogrešnom smjeru? Jesmo li kotačići u mehanizmu koji pokreće kapitalizam i gdje ne vidimo dalje od svog nosa?

Nešto je temeljno krivo u svijetu u kojem bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji. Iako znamo da se to događa, rijetko se susrećemo s alternativom. Gledajući ovaj kratki film, informirajte se o problemu neograničenog rasta kapitalističkog sustava, kao i o opcijama ponuđenim svima nama. Jer kapitalizam je ionako samo priča.

A Quest for Meaning / Potraga za smislom, 90′

Marc de la Ménardière, Nathanaël Coste, 2015.

Muče li vas pitanja kao što su: „Na koji način funkcionira svijet?“ i „Koji je smisao života?“ Ovo je film koji će vas zasigurno inspirirati!

Isprepleten je pustolovinama dvojice dugogodišnjih prijatelja koji propitkuju status quo i žele pronaći svoje mjesto u svijetu. Razgovarajući sa suvremenim misliteljicama i misliocima diljem svijeta, dolazimo do odgovora koji nas vode sve dublje u njihovu potragu. Provjerite zašto je film osvojio 14 nagrada na inozemnim filmskim festivalima te s dvojicom znatiželjnih prijatelja započnite vlastitu potragu za smislom.

A Dangerous Game / Opasna igra, 120′

Anthony Baxter, 2014.

Zainteresirani ste za pravnu bitku oko Srđa ili možda ne znate ništa o njoj? Ne sviđa vam se politika Donalda Trumpa ili nemate dovoljno informacija?

Dođite i pogledajte kako ovaj hvaljeni dokumentarac povezuje gore navedena pitanja u smislenu cjelinu te kako ljudi poput Trumpa koriste golf terene kao paravan za izgradnju golemih luksuznih resorta i iskorištavanje lokalnog stanovištva i ekosustava.

U ovom višestruko nagrađivanom dokumentarcu pojavljuje se legendarni Alec Baldwin, ali i naš ništa manje legendaran Srđ.

Gasland 2 / Zemlja plina 2, 130′

Josh Fox, 2013.

Prestankom korištenja ugljena i nafte, plin se nameće kao savršeno rješenje za dobivanje energije i revitaliziranje naših ekonomija, no postižemo li time tranziciju koju naše društvo želi postići?

Film „Zemlja plina 2“ prikazuje što donosi sveobuhvatna tranzicija na plin. Analizira elemente proizvodnje i distribucije plina te njihov utjecaj na okoliš, politiku i društva SAD-a, Australije te cijelog svijeta. Ako želite vidjeti vodu koja gori, saznati što je to angry public i na koji način se suzbija otpor protiv ove tranzicije, što to podrazumijeva stvaranje ovisnosti društva o plinu te na koji način je hrvatski LNG Terminal na Krku uključen u cijelu priču, dođite i pogledajte ovaj film. Nakon njega sigurno nećete ostati ravnodušni.

Just Transition / Pravedna tranzicija, 30′

„Svijet čiste energije“, to je moto okolišnih aktivista diljem svijeta.

Zadnju večer festivala inspirirajte se pričom o borbi protiv ugljenokopa pod geslom „Ende Gelande“, saznajte više o borbi protiv ugljena na Filipinima i pogledajte kako sindikalisti i ekolozi ujedenjeno pronalaze vizionarska rješenja za prelazak s fosilnih na obnovljive vrste energije!

Terra / Zemlja, 97′

Yann Arthus-Bertrand, Michael Pitiot, 2015.

Ovaj vizualno zapanjujući uradak prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našeg postojanja na Zemlji. Osvrće se na jedinstveno putovanje naše vrste koja je, među milijunima drugih, evoluirala iz mnogih faza razvoja našeg planeta. Mijenjajući se, ona postupno odmiče od svoje prirodne povijesti i postaje svjesna svijeta oko sebe.

Kako se ta vizija tijekom tisuća godina razvila do trenutnog stanja nesvijesti? Kako danas komuniciramo s drugim vrstama oko nas? Zbog čega su divlje životinje najočajnije izbjeglice planete Zemlje? „Terra“ pokazuje kako je naša slika i reprezentacija prirode uvijek bila odlučujuća u ljudskoj povijesti i kako ona još uvijek može promijeniti tijek događaja koji predstoje.

Kino Europa, 24. – 26. svibnja 2019. 

Priroda: Sva prava pridržana / Nature: all rights reserved, 23′

Sebastian Mulder, 2016.

“Moje su plastične biljke umrle jer se nisam pravio da ih zalijevam” rečenica je kojom Sebastian Mulder započinje svoje meditativno istraživanje o suvremenom poimanju prirode. Ona i dalje igra važnu ulogu u našim životima, (barem onu estetsku i umirujuću), samo je sada u obliku umjetnog fikusa u sobi, slike šume na desktopu ili plastičnog flaminga u zubarskoj čekaonici. Iznenadite se granično bizarnim, a toliko poznatim prizorima iz svakodnevice i zapitajte se do koje mjere artificijelna priroda može zamijeniti stvarnu?Plavo zlato: Svjetski ratovi za vodu / Blue Gold: World Water Wars, 90’

Sam Bozzo, 2008.

Kao što su se u prošlosti, a i danas ratovi vodili za naftu i druge resurse, tako će se u budućnosti oni voditi za pitku vodu – poruka je ovog dokumentarnog filma temeljenog na knjizi autora Maude Barlow i Tony Clarke. Zalihe pitke vode se smanjuju, a Zemlja se opustošuje. Korporativni divovi, privatni investitori i korumpirane vlade bore se za kontrolu nad sve manjim zalihama vode. U ovom filmu, prepunom primjera iz raznih dijelova svijeta, saznajemo zašto i kako se sada boriti za vodu, kako bismo izbjegli sukobe i osigurali budućnost čovječanstva.

Okusi otpad / Taste the waste, 88′

Valentin Thurn, 2011.

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj baca 380 000 tona hrane godišnje, a na razini EU čak do 88 milijuna tona. Smatra se da taj otpad najviše stvaraju domaćinstva, a da su uzrok prekomjerna kupovina, neupotrebljavanje namirnica s kratkim rokom trajanja i općenito neznanje kako iskoristiti ostatke hrane, no kolika je zapravo odgovornost pojedinaca, a koliko na naše ponašanje i kupovne navike utječu proizvođači i trgovci?

U nagrađivanom dokumentarcu Valentina Thurna zavirit ćemo u koševe velikih trgovačkih lanaca diljem Europe i saznati tko točno doprinosi brojci od 88 milijuna tona te kako se stvaraju potrošačke navike. Osim toga, saznat ćemo i kako te navike utječu na proizvodnju u prekomorskim zemljama, gdje stvaraju apsurdne situacije u kojoj Veronique iz Kameruna ima zadaću razvrstati neželjenu hranu s polica u kante za smeće, a zabranjeno joj je da istu ponese kući i pripremi svojoj obitelji. Za kraj, otkrit ćemo i kako da obrnemo priču te umjesto da dopustimo da trgovci oblikuju naše ponašanje, mi počnemo diktirati njihovu praksu i spriječimo bacanje hrane.

Stvarna cijena / The True Cost, 93′

Andrew Morgan, 2015.

Odjeća je sa svakim desetljećem sve jeftinija. Doduše, samo za nas kupce. Stvarnu cijenu plaćaju ljudi koji je proizvode i okoliš koji trpi posljedice njene masovne proizvodnje. Snimljen u 13 zemalja širom svijeta, kako pod glamuroznim svjetlima modnih pista, tako i u najsiromašnijim četvrtima, ovaj dokumentarac prikazuje mračne ponore iza blještavih kulisa modne industrije i tek djelić očaja koji uzrokuje tzv. „brza moda“. „Stvarna cijena” ambiciozan je projekt koji će vam otvoriti oči za mnoge nepravde uzrokovane trenutnom svjetskom ekonomskom politikom, kao i našom ovisnošću o potrošnji i kupnji.


Korp. / Corp. 7′

Pablo Polledri, 2016.

Kako se grade korporacije, kako se rađaju, rastu u multinacionalne, dijele, vjenčavaju, raskidaju i emocionalno ucjenjuju? “Tko tu koga”, koje su unutarnje dinamike, vanjske politike, koga boli briga, a tko će nastradati? Kratka, jednobojna, precizna i urnebesno istinita, ova animirana poslastica savršen je uvod u film s kojim je u bloku (Koga je briga?), kao njegova satirična protuteža.

Koga je briga? / Who cares?, 93′

Mara Mounrão, 2014.

Što je socijalno poduzetništvo? Kakvu promjenu u današnjem svijetu stvaraju socijalni poduzetnici_ce? S kojim vrstama problema se susreću te kakve osobe trebaju biti se u tako nešto upustile? “Koga je briga?” odgovara upravo na pitanje koje postavlja. Nekolicina briljantnih osoba govore o načinu na koji su uspjeli osvijestiti razliku u današnjoj globalnoj društvenoj nejednakosti te kako su nadahnuli brojne ljude na stvaranju promjene. Sat i pol, pregršt dobrih i izvedivih ideja koje ne služe samo stvaranju profita, nego nalaze pozitivna rješenja kako za lokalnu zajednicu tako i za društvo u globalu. Čista inspiracija!

Od malih nogu – filmski program za djecu
U suradnji sa SEFF – Smaragdnim Eco Film Festivalom

Nikad nije prerano za usvojiti poštovanje prema svijetu kojeg smo dio. To ne mora biti u obliku lekcije ili teorije, najbolje je kad dođe samo od sebe, putem slika, zvuka, boja i u razgovoru s drugima. Po prvi put na Okolišnom filmskom festivalu pripremili smo nešto i za najmlađe, 5 kratkih poslastica za djecu nižih razreda osnovne škole u ukupnom trajanju ispod 20 minuta (da ih ne zagnjavimo previše) Nakon svake od njih, ukratko ćemo porazgovarati o dojmovima i svatko će moći doći do izražaja i podijeliti svoje mišljenje.

Dođite sa svojim najmlađima, sjednite na meki tepih, pogledajte, prodiskutirajte, a poslije na ručak ili u prirodu. Ili oboje.

Filmove iz ove sekcije ljubazno nam je ustupio SEFF – Smaragdni Eco Film Festival, koji već više od 10 godina marljivo pedalama širi ekološke ideje ruralnom Hrvatskom.

Mladi kreativci i kreativke: predstavljanje učeničkih radova

U sklopu Okolišnog filmskog festivala predstavit ćemo naše buduće suorganizatore_ice iz 3 škole s područja Zagreba i Zaboka (Klasične gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok). Prikazat ćemo izbor njihovih radova i nagrađivanih ostvarenja, dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova i kreativnih dizajnerskih rješenja, na širok spektar tema. Dođite vidjeti kako se kreativno izražavaju umovi budućnosti. 

Vrijeme za bicikliranje / Pedalling and Paddling, 76′

Lauren Walker, 2017.

Svakodnevno čujemo o poplavama i prirodnim katastrofama na drugom kraju svijeta, u dalekim i siromašnim zemljama, no tek kada klimatske promjene pokucaju na naša vrata dolazi do promjene svijesti o postojanju tog problema. Istovremeno, o tom se problemu raspravlja na globalnoj razini, ali najglasniji u toj diskusiji nisu pogođene zajednice, već naftni lobiji. Ova osobna aktivistička priča pokazat će požrtvovnost u borbi protiv klimatskih promjena, ali i razočaranje nedostatkom iste na klimatskim pregovorima vlada u Parizu 2015 godine. Poruka je jasna: vrijeme je za djelovanje, vrijeme za bicikliranje!

Ponosna zelena vatra / A Fierce Green Fire, 101′

Mark Kitchell, 2012.

Kada biste upitali slučajne prolaznike na svjetskim ulicama koje su im prve asocijacije na eko-aktiviste, velika je vjerojatnost da bi mnogi rekli “Oni što spašavaju kitove” (“Save the whales!”) ili “Ma, oni koji grle drveće” (“treehuggers”). Kako su se te predodžbe ustalile i što govore o etapama razvoja okolišnog pokreta? Sastavljen gotovo isključivo od arhivskih snimki akcija, prosvjeda i ključnih trenutaka “Ponosna zelena vatra” sistematično nas uvodi u povijest okolišnog pokreta, razdvajajući ga na četiri velike etape, od kojih se svaka suočavala s novim izazovima i na drugačiji način doprinosila glavnoj ideji: ljubavi prema prirodi i okolišu. Topao, a sistematičan, film služi kao enciklopedijski podsjetnik na trud, ideale i zalaganje prošlih generacija, kao i nepresušna inspiracija za one buduće.Izlazak Zemlje / Earthrise, 29’

Emmanuel Vaughan-Lee, 2018. 

“Izlazak Zemlje”, prva fotografija Zemlje iz Svemira iz 1968. godine dio je opće kulture i svi smo je vjerojatno vidjeli, no znamo li kako je nastala i kako je utjecala na razvoj nove svijesti? Redatelj Emmanuel Vaughan-Lee razgovarao je s članovima posade Apollo 8, koja je ostala u kolektivnom pamćenju ne toliko radi svoje misije, koliko radi ove fotografije. Za kraj ovogodišnjeg festivala, ulazimo u misli i osjećaje koje su se izrodili tijekom ove povijesne misije te počinjemo uviđati što je ova slika značila za same astronaute, ali i za cijeli svijet.

en_GBEnglish (UK)
hrHrvatski en_GBEnglish (UK)