Aktivistička grupa Zelene akcije uspješno je organizirala već šesti po redu E?! – Okolišni filmski festival koji se održao od 24. do 26. svibnja 2019. godine u Kinu Europa i Zelenoj akciji. Kao i prethodnih godina, sav sadržaj festivala bio je potpuno besplatan te samim time dostupan i široj publici.
Program se odvijao u obliku druženja na dvije lokacije u susjedstvu; tako je pomno izabran filmski program koji pokriva aktualne teme publika mogla doći pogledati u dvoranu Müller u kinu Europa, a radionice i tribine s fokusom na okoliš, ljudska prava, održive načine življenja i otpora održavale su se u Zelenoj akciji, Frankopanska 1.


Festival je otvorio nastup zbora “Domaćigosti” koji je za ovu prigodu posebno pripremio dvije pjesme; jednu afganistanskog porijekla i jednu obradu pjesme kultnog benda EKV “Zemlja”.

Glavne teme ove godine bile su sustavno neodrživ odnos prema vodi i hrani kao resursima neophodnim za život, a njima su se bavili filmovi “Plavo zlato” i “Okusi otpad” prikazani prvog dana festivala.

Temu sada već vidljivog utjecaja modne, odnosno tekstilne industrija koja profitira nauštrb okoliša i radničkih prava, festival je pokrio kreativnom radionicom šivanja i pokrpavanja i tribinom “Nevidljivi utjecaj modne industrije” na kojoj su gostovale: Petra Krpan, asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu koja je govorila o utjecaju modne industrije na okoliš; Ivana Biočina, autorica knjige “Proizvedeno u Hrvatskoj – Tranzicija hrvatske tekstilne industrije”; Višnja Huljev i Sonja Tudor iz incijative Fashion Revolution Croatia iz Rijeke.

Filmski dio programa na tu se temu nastavio prikazivanjem filma “Stvarna cijena” u kinu Europa. Osim otkrivanja problematike, festival je svojim sadržajem pokušao prikazati već postojeće ideje za rješenja. Tako je bilo riječ o pozitivnim primjerima djelovanja, poput uspješnog društvenog poduzetništva kao protuteži eksploatatorskim kapitalističkim praksama u filmu “Koga briga”, ali i praksama ekološkog aktivizma koji zbog ozbiljnosti situacije aktiviste i aktivistkinje često navodi na građanski neposlušne, klimatske akcije što nam je vizualno dočarao film “Ponosna zelena vatra”. O tome je bilo više govora na tribini naziva “Na rubu zakona – građanski neposluh kao otpor sustavu”, gdje smo imali priliku razgovarati s Leonardom Šmigmator iz inicijative mladih “Fridays 4 future – Zagreb” koji su organizirali velike prosvjede učenika_ca za klimu i Luciom Steinwender, aktivistkinjom iz Austrije koja je sudjelovala u jednoj od najvećih akcija građanskog neposluha u Europi – Ende Gelaende.

Praktične radionice koje je nudio festival podučavale su nas korisnim i zabavnim vještinama koje sve više gube na značaju, pa su tako polaznici_e, osim šivanja, mogle naučiti kako izraditi vlastiti vertikalni vrt ili naučiti napraviti aktivistički bubanj od stare gume.

Također, na festivalu smo predstavili_e dosadašnje radove budućih suorganizatora_ica Okolišnog filmskog festivala! Radovi su bili iznimno kreativni, svježi i zanimljivi. Oni su redom: učenici i profesori Klasične gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok,a pomaže im Udruga bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženje za razvoj kulture „URK“. Druženja i suradnja će se nastaviti kroz projekt Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”.

Okolišni filmski festival uspješno je završio zahvalama organizacijskog tima publici na dolasku i prikazivanjem filma “Izlazak zemlje”.
Vrlo smo uzbuđene_i i radujemo se sljedećoj godini koja će biti još bolja i oko koje ćemo se još više potruditi!

Cijelu fotogaleriju festivala možete pronaći na Flickru.

Vidimo se sljedeće godine!
Organizacijski tim Okolišnog filmskog festivala

** Festival je organiziran u sklopu projekta “Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. **
Categories: Uncategorized

en_GBEnglish (UK)