U sklopu 6. Okolišnog filmskog festivala, u subotu 25.5., s početkom u 15:30 h u Zelenoj akciji, Frankopanskoj 1, održat će se tribina naziva “Nevidljivi utjecaj modne industrije”. Tema tribine je problematika modne industrije iz različitih perspektiva; okolišne, ekonomske, radničke, ali i feminističke, budući da većinu zaposlenih u tom sektoru čine žene. Kako sve ne bi ostalo na razini problema, čut ćemo i pozitivne primjere praksi u borbi protiv ovog problema i promišljati o rješenjima.

Na tribinu nam dolaze redom sjajne sugovornice koje su svojim djelovanjem na neki način povezane s tekstilnom, odnosno modnom industrijom.

Tako ćemo od Petre Krpan, asistentice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, čuti više o tome koje sve probleme za okoliš i klimu uzrokuje modna industrija; od uzgoja sirovina za proizvodnju, same proizvodnje, transporta, skladištenja, prodaje – pa sve do toga što se kasnije događa s otpadnim tekstilom.

O trenutnoj situaciji s tekstilnom industrijom u Hrvatskoj, s naglaskom na radnička, ali i ženska prava unutar te industrije ispričat će nam Ivana Biočina, autorica knjige “Proizvedeno u Hrvatskoj – Tranzicija hrvatske tekstilne industrije”. Zajedno ćemo promisliti o tome koji su to sustavni mehanizmi koji hrane ove problematiku te kako se protiv njih što učinkovitije boriti.

Zato smo pozvali Višnju Huljev i Sonju Tudor iz incijative Fashion Revolution Croatia iz Rijeke koje će nam predstaviti svoju lokalnu inicijativu i aktivnosti, kao i ispričati više o globalnom pokretu Fashion Revolution koji se bori protiv negativnih i pogubnih praksi za okoliš i ljude, posebno marginalizirane društvene skupine.
Nakon tribine u Zelenoj akciji, u kinu Europa ćemo prikazati film “Stvarna cijena” (“True cost”) redatelja Andrewa Morgana koji će nam vizualno dočarati ono što smo imali_e priliku čuti od naših sugovornica.

Ako ste zabrinuti za okoliš i ljudska prava unutar te industrije te biste htjeli učiniti nešto više od samog bojkotiranja “zlih” brendova, tribina je pravo mjesto za vas; osim argumenata stručnjakinja za tu temu, porazgovarat ćemo o tome što je potrebno napraviti kako bi se kaos zaustavio te koliko problema može riješiti  individualno djelovanje i osobni izbori, a kada i kako bismo trebali_e tražiti sustavna rješenja za ovaj problem.

** Festival je organiziran u sklopu projekta “Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. **

Categories: Uncategorized

en_GBEnglish (UK)