Programi prošlih izdanja

Kino Grič, 7. i 8. svibnja 2014.

Meat the Truth / Istina o mesu, 72′

Karen Soeters

Ljubitelje mesa koji misle da je teško preživjeti jedan dan bez njega, ali i sve ostale, ovaj će film upoznati s procesom proizvodnje mesa i time kako svakodnevna konzumacija mesa pridonosi globalnom zatopljenju na sličan način kao i svakodnevna vožnja automobilom. Ovaj visokoprofilni film veže se uz druge, ranije filmove o klimatskim promjenama te nas podsjeća na to koliko moći zapravo leži u našim vlastitim rukama, a time i u našoj odgovornosti.

Poison Fire / Otrovna vatra, 29′

Lars Johansson

Film dokumentira borbu aktivista i aktivistkinja Friends of the Earth Nigerije protiv Shellova crpljenja nafte iz delte Nigera. Kroz priču o njihovoj borbi, film suočava gledatelje s tamnom stranom multinacionalnih korporacija koje, daleko od očiju razvijenog svijeta koji kupuje njihove proizvode, ne prežu čak ni od ubijanja onih koji se bore za očuvanje svojih staništa.

Blockadia Rising: Voices of the Tar Sands / Glasovi katranskog pijeska, 53′

Garret Graham

Borba stanovnika američkih država Texasa i Oklahome protiv kontroverznog KXL Transkanadskog naftovoda koji bi kroz SAD provodio naftu od tzv. katranskog pijeska – produkta izrazito devastirajuće metode vađenja nafte koja se počela koristiti u Kanadi, a koja trajno uništava svaki krajolik. Film pokazuje kolika može biti snaga lokalnog otpora devastaciji i snaga borbe za ljudsko pravo na zdravlje i zdrav okoliš.

Seeds of Sovereignty / Sjemenke suvereniteta, 36′

Jess Phillimore

U svijetu gdje GMO korporacije poput Monsanta pokušavaju patentirati gene i sjemenje, uspostavljajući tako svoju kontrolu i utjecaj nad svim aspektima naše prehrane do te mjere da više nemamo izbora što ni kako jedemo, afričke su se zajednice udružile u pokušaju povratka dijela svoje kontrole, svog prehrambenog suvereniteta, vraćajući se originalnom, prirodnom sjemenju koje same uzgajaju i dijele.

The Source Project / Projekt Source, 35′

Jason Taylor

Jason Taylor bio je profesionalni fotograf i snimatelj koji je radio za velike tvrtke, dok nije shvatio da je to što radi dio problema u svijetu te da je sve oko njega zapravo – kontrolirano siromaštvo. Nakon te spoznaje posvetio se aktivističkom filmu te svojim vrhunskim vizualnim izričajem vrlo živopisno približio javnosti problem GMO u malim poljoprivrednim zajednicama u Indiji, gdje je kroz ljudske priče pokazao što zbilja znači siromaštvo.

More Than Honey / Više od meda, 95′

Markus Imhoof

Ako ste ikad ubili pčelu koja je zujala oko vas, nakon ovog filma u sljedećoj prilici dvaput ćete razmisliti o tome. Film ilustrira odnos čovjeka i pčele, tj. čovjeka i prirode, ispitujući funkciju pčela u prirodi i našem životu te sagledavajući stvarne posljedice trenutnog odnosa društva prema pčelama i prirodi za našu budućnost.

MM Centar, 17. i 18. travnja 2015.

Disruption / Prekid, 52′

Kelly Nyks, Jared P. Scott

„Prekid“ je film u produkciji vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, 350.org, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena koje osjetimo svake godine sve više. Film prikazuje i kako se kroz politički proces pokušava zaustaviti akcija protiv klimatskih promjena.

Beyond the Spill / Poslije izljeva 35′

20. travnja 2010. desila se eksplozija na BP-jevoj naftnoj platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu. 11 osoba je ubijeno, a nafta je počela nekontrolirano curiti van dva dana prije nego što je konačno zaustavljena. BP je korporacija s najvećim brojem naftnih bušotina na svijetu te stalno navode kako se drže najviših ekoloških i sigurnosnih standarda. Bez obzir na to, desila se najgora naftna havarija i jedna od najgorih okolišnih katastrofa u povijesti. Ovaj film snimljen je od strane stanovnika američke države Oregon koji su išli u izvidnicu nakon izljeva te koji pričaju kako im je život stao nakon izljeva.

Movement / Pokret, 100′

Ellard Vasen

Ova svjetska premijera filma u produkciji Friends of the Earth, najveće mreže okolišnih organizacija u Europi i u svijetu te Young Friends of the Earth Europe, mreže okolišnih organizacija mladih u Europi, predstavlja priču o četvero mladih grassroots aktivistkinja i aktivista koji su se organizirali i pokrenuli u svojim lokalnim zajednicama protiv štetnih projekata i štetnih praksi, ali i na široj razini, preko cijele Europe, naročito oko klimatskih pregovora.

The Bliss of Ignorance / Blaženstvo neznanja“, 30′

Simon Waller

Svjetska premijera filma „Blaženstvo neznanja“, u produkcije organizacije Groundwork iz Južnoafričke Republike, o najvećim termoelektranama na ugljen, koje se nalaze u Africi. Dok one proizvode izrazito puno električne energije, uglavnom za teške industrijske pogone međunarodnih korporacija, u isto vrijeme rade veliku štetu zdravlju okoliša i ljudi, koji najčešće nemaju izbor odseliti se dalje od tih zagađi

Seeds of Permaculture / Sjemenke permakulture, 90′

Greetje Mulder, Rogier van der Voort

Permakultura, koja se često smatra mirnom revolucijom protiv neodrživog sustava, princip je kojim se skoro sve životne prakse i potrebe mogu svesti na najodrživiji mogući nivo, tj. najviše u skladu s prirodnim funkcijama. No, permakultura je još nešto više. To je koncept oko kojeg se gradi sve više zajednica, oko kojeg se skuplja sve više ljudi. Ova priča bavi se upravo o tome kako permakultura izgleda kad se primjenjuje u praksi na široj razini te se bavi pitanjem – je li moguće zadovoljiti potrebe ljudi ekološkom poljoprivredom i je li to dobra osnova za građenje zajednice.

Obrisi održive budućnosti – energetika, 30′

Ivan Gregov

Ovaj film o energetici, u produkciji Zelene akcije, jedan je u seriji filmova „Obrisi održive budućnosti“ kojima se pokušava ukratko obuhvatiti problematika u tri sektora: energetika, otpad i transport. Ova energetska priča gradi se kroz razgovor s raznim akterima na području energetike, od aktivista/kinja i entuzijasta, sve do stručnjaka/kinja i inženjera/ki te se pokušava odgovoriti na pitanje zašto Hrvatska ne koristi svoje ogromne potencijale za obnovljive izvore energije, već investira u prljave i štetne oblike energije.

TTIP – Gefährliche Geheimnisse / TTIP – Opasne tajne, 45′

Michael Wech

Sasvim nezasluženo, priča o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) u Hrvatskoj je gotovo sasvim zanemarena. Nadamo se da će to malo promijeniti ovaj film u produkciji njemačke TV mreže 3sat, koji govori o procesu pregovora za potpisivanje TTIP-a te o svim tajnama i problemima koji proizlaze iz tog sasvim netransparentnog procesa. Ovo je prvenstveno priča o tome kako se ovim pregovorima težište sasvim prebacuje na multinacionalne korporacije, koje su uložile velike resurse da u dogovore nametnu uvjete koji im idu u korist, a na štetu građana/ki i malih proizvođača.

Fracking Patagonia / Frakiranje Patagonije, 45′

Grégory Lassalle

Ovo je priča o francuskim tvrtkama koje u Patagoniji traže fosilna goriva destruktivnom i kontroverznom metodom hidrauličkog frakturiranja, tj. „frackinga“ ili „frakiranja“. To je samo jedan od primjera kako bogate razvijene zemlje provode štetne projekte u zemljama u razvoju – nešto što kod kuće ne smiju raditi jer je Francuska zabranila tu štetnu praksu u svojoj zemlji. Kroz ovu priču predstavlja se život lokalne zajednice u Argentini, koja već godinama trpi štetne posljedice konvencionalne eksploatacije nafte i pline te je sada prisiljena boriti se protiv međunarodnih korporacija koje ubiru svu zaradu od štetnih zahvata koje tamo izvode, a sve posljedice ostaju bespomoćnim stanovnicima Patagonije.

Zagrebački plesni centar, 6. – 8. svibnja 2016.

Story of Stuff / Priča o stvarima, 20′

Storyofstuff.org

‘Priča o stvarima’ pokazuje kako se sve stvari koje kupujemo i posjedujemo ne tiču samo nas, već imaju i dalekosežan i nevidljiv utjecaj na okolinu, kojeg često nismo svjesni. Od izvornih resursa, preko prodaje, potrošnje i krajnjeg odlaganja u obliku otpada, stvari su u konstantnoj interakciji s društvom i okolišem. Ovo je 20minutni, ‘wake-up call’ koji nam prokazuje što se krije ispod naših obrazaca neprekidne proizvodnje i potrošnje, uvjetovanih konzumerističkim navikama i sustavom kojeg takvi obrasci ponašanja i održavaju.

Stealing Africa / Krađa Afrike, 52′

Christoffer Guldbrandsen

Od kuda dolazi naš profit? Na čiji je račun, tko ga točno plaća i čime?
Film ‘Krađa Afrike’ priča nam priče dvije zajednice – one bogatih stanara mirnog švicarskog sela Ruschlikon, koji odnedavno plaćaju manje poreze -, te stanovništva Zambije koja je, unatoč nevjerojatnom prirodnom bogatstvu u obliku najvećih svjetskih nalazišta bakra, jedna od 20 najsiromašnijih zemalja na svijetu.
Što povezuje ove dvije zajednice i kakve se sve eksploatacije i nepravde kriju u njihovim pričama?

In Defence of Life / U obranu života, 30′

Jess Phillimore

‘U obranu života’ donosi nam priče zajednica s Filipina, Kolumbije, Rumunjske i Južne Afrike koje su ujedinjene u borbi protiv projekata eksploatirajućeg rudarenja.
Kroz film upoznajemo se s ljudima iz daleka, kojima prijeti uništenje, koje nitko nije pitao za mišljenje i dopuštenje i koji se, kako bi preživjeli, moraju aktivno opirati sistemu koji im prijeti. Iako se takav organizirani otpor nekolicine u početku čini kao borba s vjetrenjačama, ovi filmovi pokazuju kako se građani mogu uspješno mobilizirati u borbi za svoja prava.

Damocracy / Vladavina brana, 33′

Todd Southgate

Film ‘Vladavina brana’ donosi priče iz Brazila i Turske, područja Amazone i Mezopotamije, gdje lokalno i domorodačko stanovništvo aktivno i uspješno pruža otpor velikim branama na rijekama.

Mother of all Rivers / Majka svih rijeka, 8′

Mill Valley Film Group

‘Majka svih rijeka’ kratki je film koji prenosi iznimnu energiju, životnost, trud i zalaganje kojim je poznata, nedavno preminula aktivistkinja, Berta Cáceres potaknula čitavu vlastitu zajednicu na otpor.

Okus doma / Taste of Home, 51′

Martina Globočnik

Je li hrana jezik kojim svi govorimo i preko kojeg bismo mogli početi prihvaćati jedni druge?

U posljednjih dvadeset godina tisuće migranata izgubilo je živote na putu prema Europi. Neki od njih našli su se u Hrvatskoj. Koliko mi njih razumijemo, koliko oni nas? Do 2014. godine nešto manje od pet tisuća stranaca iz različitih dijelova svijeta predalo je u Hrvatskoj zahtjev za azil. Do sada je odobren tek 131 zahtjev.

Dokumentarac Okus doma / Taste of Home razmišlja o tim ljudima i njihovim iskustvima te progovara kroz priče triju protagonista: Emine, koja svoje pomaganje azilantima pretvara u gastronomski projekt, tražitelja azila i kuhara Rede, koji u Hotelu Porin čeka odluku o svojoj sudbini, te 22-godišnje Sandre, koja nakon bijega iz Sirije nastoji naći svoje mjesto pod suncem.

Just do it: A tale of modern day outlaws / Uradi to: Priča o modernim razbojnicima, 90′

Emily James

U ovoj iznimno zabavnoj i inspirativnoj priči o aktivizmu, nagrađivana redateljica Emily James otvara nam svijet zajednica za koje ne postoje prepreke zaštiti okoliša.
U priči pratimo iskustva nekoliko zanimljivih pojedinaca, koji, bez obzira na prijetnju zatvorom, uvijek prije biraju opciju maštovitog i zaigranog otpora nego prepuštanja odluka o kojima i sami ovisimo nekom drugom.

Za čist zrak i vodu, 40′

Eko forum Zenica & Arnika

Film „Za čist zrak i vodu“ vodi nas na putovanje srednjom Bosnom.
te istražuje situacije na pet ekološki problematičnih lokacija i svjedoči pričama lidera lokalnog civilnog društva koje se nikad nije predalo u borbi za bolju životnu sredinu. Ustrajući i u ne baš ugodnim uvjetima, ovi se aktivisti predano angažiraju u borbi za čist zrak, vodu i svoja demokratska prava, jer “borba za životnu sredinu borba je za vaše zdravlje.”

Blok kratkih:
Culture: Squatting / Kultura: skvotiranje
Grow Heathrow / Rast Heathrowa
Squatting in London / Skvotiranje u Londonu
Can Masdeu

Blok kratkometražnih filmova koji se bavi pitanjem zauzimanja javnih površina i prenamjene istih u kulturno umjetničke centre, skotove i eko-socijalne zajednice. Upozajemo dva primjera iz Londona, gdje su napušteni staklenik i obližno zemljište prerasli u zanimljive kulturne centre i skvotove, vizualno dojmljivim prikazom procvata nizozemskih skvotova, gdje je zaživjela jednostavna ideja kako zgrade nisu rađene da bi bile prazne, te primjerom iz Španjolske koji prati život otvorene zajednice koja živi po principima samoodrživog razvoja u napuštenoj bolnici.

Forget Shorter Showers / Zaboravite na kraće tuširanje, 18′

Jordan Brown

„Malim koracima možemo promijeniti svijet“ – parola koja nas nadahnjuje i čini spremnima na mala odricanja, poput kraćih tuširanja ne bi li smo doprinijeli smanjenju onečišćenja. No, je li to zbilja pravi način ostvarenja našeg zajedničkog cilja? U kratkom filmu „Zaboravite na kraće tuširanje“ Jordan Brown ispituje pretpostavku da malim promjenama svojih životnih navika možemo stvoriti svijet kakav priželjkujemo.Film nam pojašnjava posljedice naših obrazaca ponašanja te pokušava pronaći pravu formulu za svakodnevno djelovanje kojom bismo mogli smanjiti vlastiti negativni otisak na okoliš.

This Changes Everything / Ovo mijenja sve, 90′

Avi Lewis

Sniman u devet zemalja i na pet kontinenata tijekom četiri godine, dokumentarni film „Ovo mijenja sve“ epski je pokušaj da se redefiniraju izazovi klimatskih promjena.

Inspiriran međunarodnim bestselerom „Ovo mijenja sve“ autorice Naomi Klein, film predstavlja sedam portreta zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena – od najvećeg američkog ugljenokopa u Montani do kanadske katranske nafte, od obale južne Indije do Pekinga i dalje.
Isprepleten pričama i naracijom Naomi Klein, film povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je proizveo.

Kino Tuškanac, 21. – 23. travnja 2017.

Grow / Rasti, 5′

MMM

Godina je 2083. i zbog uznapredovalih klimatskih promjena i globalnih katastrofa koje su uslijedile vlada SAD-a daje korporacijama potpunu kontrolu nad velikim gradovima. One iskorištavaju nastalu situaciju i iznimno zagađenje zraka, prodavajući maske za filtriranje kisika. Bilo kakav alternativni izvor kisika, uključujući biljke, strogo je zabranjen. Oni koji se usude uzgajati ih su proganjani. Zanima vas kako bi izgledao dan u životu dilera kisika u distopijskoj budućnosti?

The 3rd Letter / Treće pismo, 14′

Grzegorz Jonkajtys

U budućnosti u kojem su klimatske promjene i zagađenje toliko oblikovale stvarnost da ljudi ovise o bio-mehaničkim implantantima koji ih održavaju na životu, Jeff se nalazi u naizgled bezizlaznoj situaciji. Osiguranje za produžetak implantanata mu ističe, izbacuju ga iz stana, a on nema odakle skupiti novac za oboje. Koliko je daleko spreman ići kako bi preživio?

Mni Wiconi: The Stand at Standing Rock / Mni Wilconi: Otpor kod Standing Rocka, 8′

Lucian Read

Kratki dokumentarni film koji prikazuje borbu i protest Američkih domorodaca protiv cjevovoda u Sjevernoj i Južnoj Dakoti na rezervacija Standing Rock. Sadržaj filma su razgovori čelnika pokreta protiv postavljanja cjevovoda na teritoriju Sioux rezervata.

DISOBEDIENCE: The Courage To Break Free / NEPOSLUŠNOST: Hrabrost oslobođenja, 41′

Kelly Nyks

Disobedience je film koji govori o snazi naroda, o borbi Davida protiv Golijata. U trenu kada zakažu politički sustavi i pravo, građanski neposluh postat će pokretač promjena. Šetnjom kroz povijest prepoznajemo što je važno i za što se trebamo boriti – za jednakost, za pravdu, a danas i za čist okoliš.

Seeds of Freedom / Sjeme slobode, 30′

Jess Phillimore

“Sjemenke slobode” izvrsno dočarava ulogu sjemena u tradiciji pojedinih kultura na svjetskoj razini, kao i borbu za pravo na očuvanje autohtonog sjemena i bioraznolikosti određenih područja. Film je prikaz borbe između velikih korporacija koje proizvode genetski modificirano sjeme, kojima je jedini interes zarada, i malih ljudi koji generacijama čuvaju vlastito sjeme i obrađuju zemlju da bi prehranili svoju obitelj i lokalnu zajednicu.

Monsanto, America’s Monster / Američko čudovište Monsanto, 25′

The Empire Files

Već smo bezbroj puta čuli za Monsanto, ali nismo sigurni čime se točno bavi, kako posluje i koja mu je uloga u globalnom prehrambenom sustavu? Kratak, ali iznimno informativan uradak istraživačke novinarke Abby Martin donosi nam precizni pregled povijesti prehrambenog diva Monsanto. U 25 minuta na temelju objektivnih činjenica moći ćete sami stvoriti ideju o ovom javnosti relativno skrivenom i velikom globalnom igraču.

Gazda – Ovo (ni)je film o Ivici Todoriću, 80′

Dario Juričan

Već dobro poznata priča, Agrokor je najveća prehrambena tvrtka u Hrvatskoj. Osim što zapošljavana velik broj ljudi, zbog svoje industrije kontrolira proizvodnju i trgovinu hrane te naravno time ima i velik utjecaj na okoliš. Mesna industrija, mliječna industrija, poljoprivreda i nacionalna transportna mreža – sve to ostavlja velik otisak. No, što ili tko stoji iza Agrokora

Kratki:
The Life of a Plastic Bag / Život jedne plastične vrećice, 3′

Kako izgleda svakodnevni život jedne plastične vrećice? Kamo sve putuje i koje na koje nedaće nailazi na svom dugom putovanju do dubina naših oceana, saznajte u ovom kratkom edukativnom filmiću.

Bag it / Stavi u vrećicu, 74′

Suzan Beraza

Pitate li se ikada zašto vam u pekari kruh stavljaju u tri plastične vrećice i dvije škrnicle? Mislite li da je to previše ili premalo? Kome sve štete plastične vrećice i koliko se predugo razgrađuju saznajte u ovom izvrsnom dokumentarcu.

Kratki:
The Story of Stuff: The Story of Bottled Water / Priča o stvarima: Priča o flaširanoj vodi, 8′

Tko mi tebe uze vodo? Kuda idu izgubljene plastične boce? Informirajte se u ovom britkom dokumentarcu o izmišljenoj potrebi kupovanja vode iz boce i saznajte kako prekinuti s tom lošom navikom!

Kratki:
Kome treba voda u boci?, 10′

Tko u Hrvatskoj najviše profitira od plastičnih boca i zašto ih uopće koristimo? U dokumentarcu koji će vam otvoriti oči saznajte kako smo izgubili pristup najvažnijem od svih resursa – vodi.

A Simpler Way – Crisis as an Opportunity / Jednostavniji način – kriza kao prilika, 79′

Jordan Osmond

Jabuke koje im uspijevaju možda nisu savršeno okrugle, žive u jako jako malim kućicama i vjerojatno nemaju Facebook, ali nisu više ničiji potrošači, korisnici ni ljudski resursi. Inspirirajte se dokumentarcem o skupini ljudi u Australiji koji su odlučili probati koliko je jednostavno i zdravo stresni ritam grada i neodrživost ideje uspjeha zamijeniti životom u prirodi.

Zelena akcija, 4. – 6. svibnja 2018.

Čuvari rijeka, 9′

Aeon production

Što mislite, je li 300 hidroelektrana na 244 rijeke u BiH previše?
Je li zastarjela i “prljava” tehnologija nužna ili predstavlja teret za ekonomiju i razvoj lokalne zajednice?
Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine donosi uprizorenje niza aktivističkih akcija lokalnog stanovništva protiv investitora. Svjedočimo autentičnom otporu, upornosti i zajedništvu u borbi protiv financijskih divova.

Blue Heart / Plavo srce rijeka, 40′

Britton Caillouette,

Rijeka se kreće poput živog organizma, grana se i ponire prelazeći granice kao kontinuirana i dinamična cjelina. Jednom kad se prekine i rani – nema povratka, život se pretvara u pustinju…

Znate li da je na području Balkana u planu izgradnja oko 3000 hidroelektranskih brana, od čega je 188 već u procesu konstrukcije? Tisuće kilometara rijeka, stotine vrsta i milijuni ljudi egzistencijalno su ugroženi.

Moć uništenja koju hidroelektrane sobom nose je nemjerljiva. Ovim filmom američke produkcije Patagonia, kao dijelom projekta u borbi protiv hidroelektrana, divni kadrovi pejzaža nas osvještavaju istovremeno o povezanosti prirodnih cjelina i o dalekosežnim posljedicama izgradnje brana.

Blok iznenađenja, 60′

Svrha bloka iznenađenja jest da nas zadivi, osvijesti i proširi nam percepciju. Što očekivati? Svašta! Animirane i satirične umjetničke prikaze modernog doba, primjere dobre prakse, ali i primjere bolne egzistencije. 5 filmića u 60 minuta. Balans pesimizma i optimizma osiguran.

Kratki:
Capitalism is Just a Story / Kapitalizam je samo priča, 7′

Čini li vam se da svijet ide u pogrešnom smjeru? Jesmo li kotačići u mehanizmu koji pokreće kapitalizam i gdje ne vidimo dalje od svog nosa?

Nešto je temeljno krivo u svijetu u kojem bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji. Iako znamo da se to događa, rijetko se susrećemo s alternativom. Gledajući ovaj kratki film, informirajte se o problemu neograničenog rasta kapitalističkog sustava, kao i o opcijama ponuđenim svima nama. Jer kapitalizam je ionako samo priča.

A Quest for Meaning / Potraga za smislom, 90′

Marc de la Ménardière, Nathanaël Coste

Muče li vas pitanja kao što su: „Na koji način funkcionira svijet?“ i „Koji je smisao života?“ Ovo je film koji će vas zasigurno inspirirati!

Isprepleten je pustolovinama dvojice dugogodišnjih prijatelja koji propitkuju status quo i žele pronaći svoje mjesto u svijetu. Razgovarajući sa suvremenim misliteljicama i misliocima diljem svijeta, dolazimo do odgovora koji nas vode sve dublje u njihovu potragu. Provjerite zašto je film osvojio 14 nagrada na inozemnim filmskim festivalima te s dvojicom znatiželjnih prijatelja započnite vlastitu potragu za smislom.

A Dangerous Game / Opasna igra, 120′

Anthony Baxter,

Zainteresirani ste za pravnu bitku oko Srđa ili možda ne znate ništa o njoj? Ne sviđa vam se politika Donalda Trumpa ili nemate dovoljno informacija?

Dođite i pogledajte kako ovaj hvaljeni dokumentarac povezuje gore navedena pitanja u smislenu cjelinu te kako ljudi poput Trumpa koriste golf terene kao paravan za izgradnju golemih luksuznih resorta i iskorištavanje lokalnog stanovištva i ekosustava.

U ovom višestruko nagrađivanom dokumentarcu pojavljuje se legendarni Alec Baldwin, ali i naš ništa manje legendaran Srđ.

Gasland 2 / Zemlja plina 2, 130′

Josh Fox

Prestankom korištenja ugljena i nafte, plin se nameće kao savršeno rješenje za dobivanje energije i revitaliziranje naših ekonomija, no postižemo li time tranziciju koju naše društvo želi postići?

Film „Zemlja plina 2“ prikazuje što donosi sveobuhvatna tranzicija na plin. Analizira elemente proizvodnje i distribucije plina te njihov utjecaj na okoliš, politiku i društva SAD-a, Australije te cijelog svijeta. Ako želite vidjeti vodu koja gori, saznati što je to angry public i na koji način se suzbija otpor protiv ove tranzicije, što to podrazumijeva stvaranje ovisnosti društva o plinu te na koji način je hrvatski LNG Terminal na Krku uključen u cijelu priču, dođite i pogledajte ovaj film. Nakon njega sigurno nećete ostati ravnodušni.

Just Transition / Pravedna tranzicija, 30′

„Svijet čiste energije“, to je moto okolišnih aktivista diljem svijeta.

Zadnju večer festivala inspirirajte se pričom o borbi protiv ugljenokopa pod geslom „Ende Gelande“, saznajte više o borbi protiv ugljena na Filipinima i pogledajte kako sindikalisti i ekolozi ujedenjeno pronalaze vizionarska rješenja za prelazak s fosilnih na obnovljive vrste energije!

Terra / Zemlja, 97′

Yann Arthus-Bertrand, Michael Pitiot

Ovaj vizualno zapanjujući uradak prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našeg postojanja na Zemlji. Osvrće se na jedinstveno putovanje naše vrste koja je, među milijunima drugih, evoluirala iz mnogih faza razvoja našeg planeta. Mijenjajući se, ona postupno odmiče od svoje prirodne povijesti i postaje svjesna svijeta oko sebe.

Kako se ta vizija tijekom tisuća godina razvila do trenutnog stanja nesvijesti? Kako danas komuniciramo s drugim vrstama oko nas? Zbog čega su divlje životinje najočajnije izbjeglice planete Zemlje? „Terra“ pokazuje kako je naša slika i reprezentacija prirode uvijek bila odlučujuća u ljudskoj povijesti i kako ona još uvijek može promijeniti tijek događaja koji predstoje.

hrHrvatski
en_GBEnglish (UK) hrHrvatski