U sklopu 6. Okolišnog filmskog festivala, u nedjelju 26.5., s početkom u 20:30 h u Kinu Europa održat će se tribina naziva “Na rubu zakona – građanski neposluh kao otpor sustavu”.

Tema tribine će biti razgovor o tome što i kako činiti u situacijama kada svi sustavni mehanizmi zaštite zakažu i ne vode promjeni koja je nužna. Razgovarat ćemo s Leonardom Šmigmator iz inicijative mladih “Fridays 4 future – Zagreb” koji su organizirali velike prosvjede učenika_ca za klimu i Luciom Steinwender, aktivistkinjom iz Austrije koja je imala prilike sudjelovati u jednoj od najvećih akcija građanskog neposluha u Europi – Ende Gelaende. Čut ćemo malo više o različitim načinima organiziranja, potrebi za građanskim neposluhom kao i njihovom aktivističkom iskustvu. Građanski neposluh ima dugu povijest i uvijek je prisutan u trenucima kada se čini da ništa drugo ne preostaje. Takva je i sadašnja situacija, kada će velik dio svijeta prema predviđanjima unutar dva desetljeća osjetiti posljedice klimatskog kolapsa. Iz tog razloga, učenici izlaze iz školskih klupa, dok drugi uzurpiraju “business as usual” stav, znajući da će možda zbog toga završiti u pritvoru. Možda su baš ove priče ono što vam treba kako biste skupili motivaciju za pružanje otpora.

Tribinu će moderirati Marija Mileta, asistentica na Programu klimatskih promjena u Zelenoj akciji.

** Festival je organiziran u sklopu projekta “Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. **
Categories: Uncategorized

hrHrvatski