Napokon je došao i taj dan! Naš šesti po redu Okolišni filmski festival počinje danas, 24.5.2019. u 17h u našem voljenom Kinu Europa.

Otvorenje festivala popratit će nastup zbora Domaćigosti koji okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Glavni cilj zbora je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Nastup zbora na otvorenju festivala je simboličan, budući da ćemo se narednih dana na festivalu osim okolišnom tematikom, baviti i pitanjima održivosti društva u cjelini. Nepravde koje doprinose devastaciji okoliša u većini slučajeva su međuovisne te imaju isti uzrok kao i nepravde koje doprinose društvenoj nejednakosti  – eksploatacija prirodnih i ljudskih resursa nauštrb neograničenom rastu i akumulaciji kapitala. Smatramo da je to nužno osvijestiti i uzeti u obzir prilikom kreiranja rješenja, o kojima će također biti govora na našem festivalu.

Nakon nastupa zbora slijedi filmski program, a prva filmska poslastica koju nudimo u  ovogodišnjem izdanju festivala je kratki film redatelja Sebastiana Muldera iz 2016. godine, Priroda: Sva prava pridržana / Nature: all rights reserved. Film nas na estetski veoma zanimljiv način vodi kroz misaono istraživanje o tome što priroda predstavlja i koja je njezina važnost za čovjeka u njegovom svakodnevnom suvremenom životu.

U nastavku programa bavim ćemo se pitanjem neodrživog odnosa društva prema resursima neophodnima za život – hrani i vodi. U tom bloku prikazat ćemo filmove: Plavo zlato: Svjetski ratovi za vodu / Blue Gold: World Water Wars, redatelja Sama Bozzoa iz 2008.godine i Okusi otpad / Taste the waste, redatelja Valentina Thurna iz 2011.godine.

Za kraj, voljele_i bismo iskazati veliku žalost što je naš festival, koji po prvi puta gostuje u kinu Europa, ujedno i zadnji festival u kinu Europa kakvog znamo.

Upravo zato vas ovim putem pozivamo i na završno događanje u kinu Europa Doviđenja, kino Europa! u tjednu nakon festivala.

Vidimo se!
Organizacijski tim Okolišnog filmskog festivala

** Festival je organiziran u sklopu projekta “Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. **

Categories: Uncategorized

hrHrvatski